جستجوگر خبری شهرستان شفت

سد شفارود به عنوان یکی از پر سروصداترین پروژه های اجرایی چالش های متعددی همچون مشکلات محیط زیستی و خطر نابودی میراث طبیعی، چندین میلیون یوروی سرگردان در مراحل اجرا و حقوق های همیشه معوق کارگرانش ...

به گزارش خبرگزاری فارس از رشت، شرکت آب منطقه ای گیلان به منظور تأمین آب شرب، کشاورزی، صنعت، آبزی پروری و کنترل سیلاب های فصلی و تنظیم آب زیست محیطی شهرستان تالش، پره سر و رضوانشهر احداث سد بر روی رودخانه شفارود را در حالی در دست اقدام قرار داد که شواهد موجود نشان از عدم کار مطالعاتی و مسائل زیست محیطی دقیق برای احداث این سد دارد هرچند که هدف اولیه احداث سد و کار مطالعاتی آغاز شده از پیش از انقلاب، تأمین آب مورد نیاز شرکت چوکا و درختان محدوده بود.

۱۲ مهرماه سال ۱۳۷۷ بود که شرکت آب منطقه ای گیلان از طریق کمیسیون آب مرکز پژوهش های علمی کشور احداث تونل های انحراف و انتقال آب که سهم ۱۵ درصدی از طرح را دارد در بازه زمانی سال های ۱۳۷۲ تا ۱۳۹۱ اجرا و آماده بهره برداری کرد که با گذشت ۲۲ سال از زمان صدور مجوز احداث سد و ۱۰ سال از زمان احداث تونل، هیچ گونه بهره برداری از آن صورت نگرفت.

شاید یکی از دلایل شتابزدگی در احداث تونل های انحراف و انتقال آب را می توان پیش بینی مخالفت احتمالی زیست محیطی به دلیل قطع هزاران درخت جنگلی و از بین بردن ده ها هکتار جنگل باارزش قلمداد کرد که که شرکت منابع آب ایران و شرکت آب منطقه ای گیلان در واقع با ترفند احداث زودهنگام دولت، وزارت نیرو و سازمان محیط زیست و غیره را در عمل انجام شده قرار دادند تا پروژه بزرگ سد شفارود اجرایی شود.

 

فاینانس تأمین منابع مالی (از طریق کشورهای اروپایی):

پس از کشمکش های فراوان نهایتاً شورای اقتصاد اجرای بدنه سد، تونل تخلیه کننده تحتانی، نیروگاه و غیره را از طریق فاینانس خارجی تصویب کرد و متعاقب آن مطالعات زیست محیطی طرح توسط مهندسین مشاور در سال های ۱۳۷۹ تحویل و در سال ۱۳۸۵ با تأیید اداره کل محیط زیست استان گیلان به سازمان حفاظت محیط زیست ارسال و نهایتاً در نهم آذرماه سال ۱۳۸۷ توسط معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست به اداره محیط زیست گیلان ارسال و با انجام تفاهم نامه ای بین شرکت آب منطقه ای، اداره کل منابع طبیعی و نیز اداره حفاظت محیط زیست استان مجوز ارزیابی محیطی را در تاریخ ۱۳ اردیبهشت سال ۱۳۸۸ برای اجرای سد شفارود و انجام فاینانس خارجی به شرکت آب منطقه ای ابلاغ کرد.

فاینانس تأمین منابع مالی (از طریق کشور چین)

با توجه به مذاکرات انجام شده با بانک های کشورهای مختلف نهایتاً با بانک سانیانشور چین و شرکت پیمانکاری CAMCE به عنوان مالک بانک قرارداد امضا شد.

به هرحال قرارداد بنیادی و تأمین مالی و اجرایی پروژه احداث ساختمان سد و نیروگاه آبی شفارود در ۱۶ دی ماه ۱۳۹۰ به مبلغ یک میلیارد و ۴۹۶ میلیون و ۳۴۹ هزار و ۲۸۱ یوهان چین معادل ۱۴۴ میلیون و ۷۶۱ هزار و ۷۶۰ یورو بین شرکت آب منطقه ای گیلان و بانک سانیانشور ( پیمانکار چینی (شرکت CAMCE) ) برای تأمین منابع مالی مبادله شد.

به استناد این قرارداد توافق شد معادل ۶۰ درصد مبلغ پیمان یعنی ۸۶ میلیون ۸۵۷ هزار و ۵۶ یورو به کلیه عملیات مهندسی و اجرایی داخل کشور و ۴۰ درصد باقیمانده به صورت تأمین ماشین آلات و تجهیزات از کشور چین ( این درصد بعدها به ۶۵ درصد و ۳۵ درصد تغییر پیدا کرد)، بر اساس توافق شورای پول و اعتبار، بانک تجارت به عنوان بانک عامل پروژه سد شفارود به بانک سانیانشور معرفی شد.

 

شرکت آب منطقه ای گیلان در تاریخ ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ فرایند گشایش اعتبار اسنادی با کشور چین را تکمیل کرد که بر اساس قرارداد پرداخت ۱۵ درصد سهم دولت ایران از ردیف های عمومی طرح مبلغ ۵۰ میلیارد تومان از تبصره چهار الحاقی قانون بودجه سال ۱۳۹۲ از طریق صندوق توسعه ملی کشور به حساب بانک تجارت واریز که به این ترتیب عملاً قرارداد تکمیل و اجرای پروژه سد شفارود به صورت استقراض خارجی از تاریخ هفتم فروردین ماه ۱۳۹۳ تا تاریخ هفتم فروردین ۱۳۹۷ به مدت ۴۸ ماه تعیین شد.

 

موانع زیست محیطی برای اجرای پروژه

ارتفاع سد برابر مجوزی که در تاریخ ۹ آذرماه ۱۳۸۷ (مصادف با زمان ثبت ملی جنگل های هیرکانی) سازمان محیط زیست کشور از ۱۵۹ به ۱۳۷ متر کاهش یافت و ازآنجاکه در همان سال ها سازمان میراث فرهنگی با همکاری سازمان محیط زیست به دنبال ثبت جهانی جنگل های هیرکانی منطقه بود، ایجاد سد شفارود با ارتفاع ۱۳۷ متر بیش از ۳۱۹ هکتار برابر با بیش از ۳۰۰ هزار اصله درخت کامل و کهن سال از ذخایر ملی ایران را به زیرآب می برد که به همین دلیل مجدداً سازمان محیط زیست در نامه ای دیگر در خردادماه سال ۱۳۹۳ خطاب به وزیر نیرو ارزیابی قطع درختان جنگل های هیرکانی واقع در حوزه مخزن سد شفارود را در دستور کار قرارداد و نهایتاً با میانجیگری معاون اول رئیس جمهور وقت، ارتفاع سد به ۱۰۳ متر کاهش یافت و عملاً عملیات اجرایی سد میسر شد و اعتبار اسنادی فاینانس بین شرکت آب منطقه ای، بانک مرکزی و طرف چینی برای یک دوره یک ساله تمدید شد.

 

کارشناسان محیط زیست از جنگل های هیرکانی به عنوان عظیم ترین فسیل زنده دنیا یاد کرده و معتقدند به جز آنکه در جنگل های هیرکانی شاهد حفظ گونه های مختلف گیاهی و جانوری هستیم که در سایر نقاط دنیا از بین رفته اند و یک ذخیره گاه ژنتیکی بسیار مهم در نیمکره شمالی به حساب می آید که باید حفظ شود.

آن ها می گویند جنگل های هیرکانی در حوزه اکولوژی یک «پناهگاه زیستی» مهم به شمار می روند و به نوعی پناهگاهی برای حفظ گونه های گیاهی هستند.

همچنین کارشناسان حوزه میراث فرهنگی نیز در باب ویژگی منحصر به فرد جنگل های هیرکانی گیلان می گویند که باتوجه به اهمیت جنگل های هیرکانی که از جمله میراث جهانی ایران است که در یونسکو به ثبت رسیده و اهمیت این فسیل زنده که از دوره های یخبندان متعددی که در بیش از ۷۰۰ هزار سال گذشته به شدت حیات گیاهی در نیمکره شمالی را تحت تاثیر قرار داده اند، در امان مانده اند.

ارتفاع کم شد ولی پرداخت همان ماند

باوجود تمامی مشکلات زیست محیطی و با توجه به اینکه قیمت تمام شده قرارداد احداث ساختمان سد و نیروگاه شفارود بر اساس برآورد سال ۱۳۸۶ مبلغ ۱۴۴ میلیون و ۷۶۱ هزار و ۷۶۰ یورو برآورد و منعقد شد و به استناد دو مجوز سازمان محیط زیست کشور در آذرماه ۱۳۸۷ و تیرماه ۱۳۹۴ ارتفاع سد به ۱۰۳ متر کاهش پیداکرده ولی هزینه اجرای طرح کاهش نیافته و با این تفسیر حدود ۳۹ میلیون یورو بیشتر از حجم اولیه قرارداد به پیمانکار پرداخت شده و یا باید پرداخت شود.

موافقت نامه سه جانبه!

برابر ماده ۱۴ قرارداد اصلی با عنوان عدم واگذاری که طرفین متعهد شده بود که تعهدات خود در این قرارداد را به طرف ثالث واگذار نکنند بااین حال شرکت پیمانکاری ژیان به بهانه اینکه معرف شرکت چینی بوده است به عنوان پیمانکار احداث سد از سوی شرکت چینی با پذیرش آب منطقه ای استان گیلان وارد قرارداد سه جانبه شد و شرکت پیمانکاری ژیان کلیه اختیارات و مسؤولیت های اجرایی قرارداد و پیمانکار اصلی چینی فقط مسؤولیت مالی فاینانس برای ۸۵ درصد مبلغ قرارداد را بر عهده گرفت و تأیید صورت وضعیت توسط کارفرما به منزله پرداخت به شرکت ژیان تلقی می شود.

تغییر کارفرمای پروژه!

بعد از رفع همه موانع اجرایی و اخذ همه مجوزات موردنیاز و اجرایی شدن پروژه و تغییر غیرقانونی پیمانکار از شرکت چینی به شرکت ژیان و در کنار اعتراضات کارگری برای دریافت حقوق، در کمال تعجب شرکت منابع آب ایران به وزارت نیرو پیشنهاد کرد که کارفرمای پروژه از شرکت آب منطقه ای گیلان به شرکت آب نیرو منتقل شود و نهایتاً با تصویب هیئت وزیران در تاریخ ۱۱ بهمن ماه ۱۳۹۷ دستگاه اجرایی (کارفرما) طرح ساختمانی سد شفارود را از شرکت آب منطقه ای گیلان به شرکت توسعه منابع آب نیروی ایران تغییر و برابر موافقت نامه ای شرکت آب منطقه ای گیلان صرفاً به عنوان بهره بردار معرفی شد.

ماجرای تغییر نسبت های مالی پروژه و تأخیر همیشگی پرداخت دستمزد

با توجه به موارد گفته شده قرار بود ۱۴۴ میلیون و ۷۶۱ هزار و ۷۶۰ یورو می بایست ۶۰ درصد قرارداد معادل ۸۶ میلیون و ۸۵۷ هزار و ۵۶ یورو از طریق اعتبار سنجی اسنادی به خرید واردات تجهیزات و ماشین آلات از کشور چین یا سایر کشورهای مندرج در قرارداد اختصاص یابد.

بر اساس مقررات گمرکی و مناطق آزاد و قوانین مربوط به اجرای پروژه های دولتی، ازآنجاکه ترخیص ماشین آلات مذکور از گمرک مناطق آزاد بندرانزلی و تحت عنوان پروژه سد شفارود انجام شده است به هیچ عنوان تا پایان قرارداد و پایان عملیات سد شفارود امکان خروج هیچ یک از ماشین آلات از محل پروژه و استان گیلان وجود ندارد.

 

متأسفانه در اجرای قرارداد با توجه به الحاقیه در ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۵ که بر اساس آن باید ۶۵ درصد مبلغ قرارداد در قالب هزینه های بخش داخلی شامل مهندسی، اجرا و عملیات ساختمانی، احداث نیروگاه انجام می گرفت و الباقی به خرید و واردات تجهیزات و ماشین آلات و آهن آلات و میله گرد و سایر ملزومات اختصاص پیدا می کرد به دلایل نامشخصی کاملاً این روند معکوس شد.

در ادامه با توجه به توافق شرکت ژیان و شرکت منابع آب ایران (مدیر پروژه از سال ۱۳۹۷) ماشین آلات وارداتی جایگزین دستمزد به شرکت ژیان به قیمت پایه وارد شده واگذار شود که به دلیل منع قانونی ذکرشده این مهم تاکنون محقق نشده و عامل اصلی عدم پرداخت دستمزد کارگران از سوی شرکت ژیان همین نامعقول درصد واردات ماشین آلات و تأمین مالی هزینه های بخش داخلی شامل مهندسی، اجرا و عملیات ساختمانی، احداث نیروگاه است.

واردات آهن آلات، تجهیزات و ماشین آلات از چین

شرکت آب منطقه ای در سال ۱۳۹۲ با توصیه وزارت صمت ۲۰ محموله کالایی شامل آهن آلات، ماشین آلات سنگین در طی سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ وارد کشور کرد.

واردات ۱۰ هزار تن میلگرد و آهن آلات از چین در خلال سال های ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ با ارز دولتی از گمرک منطقه آزاد انزلی بدون پرداخت عوارض گمرکی صورت گرفته و تحویل شرکت پیمانکار سد (ژیان) داده شده و به نظر نمی رسد با توجه به کاهش ارتفاع سد همه این آهن آلات برای سد استفاده شده باشد.

ثبت سفارش اولیه بخش کالاهای اعتبار اسنادی در سال ۱۳۹۲ با توصیه وزارت صمت در سامانه ثبت سفارش ثبت شد و بر همین اساس ۲۰ محموله کالایی در بخش و شامل ماشین آلت در طی سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ وارد کشور شد که در حال حاضر در پروژه ماشین آلات وارد شده با همان شاسی ثبت شده در برگه های گمرکی مشغول به کار هستند.

 

اصلاحیه ثبت سفارش اولیه و ثبت اطلاعات در سامانه ثبت سفارش و تأیید از سوی کارشناسان وزارت صنعت برای همان محموله وارداتی سال ۱۳۹۲ انجام پذیرفت ولی بخش اعظمی از ماشین آلات وارده در اسفند ۱۳۹۶ تا سال ۱۳۹۸که عمدتاً خودروهای سنگین راه سازی و معدنی بودند درحالی که در آن زمان با توجه به صورت وضعیت موجود و انجام مراحل پی ریزی و دیواره پلکانی عملاً نیازی به واردات چنین ماشین آلات راه سازی و معدن کاری نبوده است که شاید این واردات غیرمنطقی بی ربط با سفر تعدادی از پرسنل آب منطقه ای گیلان به کشور چین نباشد.


بخشی از ماشین آلات دپو شده در صومعه سرا

 

با تمام این تفاسیر از تعداد تقریبی ۲۴۰ دستگاه ماشین آلات وارداتی تنها ۵۶ دستگاه که در سال های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵ وارد شده بود به کارگیری شد و الباقی در یکی از انبارهای شهرک صنعتی در صومعه سرا (که حداقل ۵۰ کیلومتر از محل اجرای پروژه فاصله دارد ) دپو شده است.

پس از وقفه ای طولانی و سرانجام پس از موانع و مشکلات یاد شده از تعداد ۲۴۲ دستگاه ماشین آلات سنگین راه سازی ( ۵۶ دستگاه در خلال سال ۱۳۹۳ لغایت ۱۳۹۵ و تعداد ۲۵ دستگاه در اسفند سال ۱۳۹۶ و ۶۶ دستگاه در سال ۱۳۹۷ و تعداد ۹۵ دستگاه در طول سال ۱۳۹۸ و به عبارتی مجموعاً ۱۸۶ دستگاه توسط شرکت آب منطقه ای گیلان) به طور قطعی از گمرک آزاد بندرانزلی ترخیص شد.

کشف خودروهای سنگین راه سازی و معدنی به ارزش هزار میلیارد تومانی

در پی گزارش مردمی به اداره تعزیرات حکومتی در شهر صومعه سرا مبنی بر اینکه در شهر صنعتی صومعه سرا در سوله های بزرگ یکی از کارخانجات متروکه، ورشکسته و تعطیل شده چند سالی است که تعدادی خودروی سنگین نگهداری و محافظت می شود،  مأموران اداره تعزیرات و تنی چند از مأموران انتظامی با حکم دادستان صومعه سرا به محل کارخانه مراجعه کرده و با تعداد بسیار زیادی از خودروهای سنگین و پیشرفته راه سازی و معدنی مواجهه می شوند که توسط نگهبانان غیربومی و دوربین های مداربسته کنترلی از ورود آن ها ممانعت شد اما در ادامه مشخص شد که خودروها و ماشین آلات راه سازی و معدنی متعلق به شرکت آب منطقه ای گیلان و مربوط به پروژه سد شفا رود است.

 

بنا به اظهارات مدیرعامل و رئیس حراست شرکت آب منطقه ای عنوان داشتند، ماشین آلات راه سازی و معدنی پارک شده عمدتاً از محل قرارداد سد شفارود از کشور چین خریداری و می بایست به قیمت تمام شده در برابر صورت وضعیت عملیاتی به عنوان دستمزد به پیمانکار تحویل (تهاتر) شود که ظاهراً دادستان وقت صومعه سرا قانع نشد و تصمیم نهایی را موکول به پاسخ کتبی مسئولان موکول کرد و کلیه ماشین آلات صورت برداری و درب های سوله و کارخانه پلمپ شد.

نکته حائز اهمیت عدم بررسی چرایی ماشین آلات وارداتی دپو شده از منظر قراردادی آئین نامه معاملات دولتی و پول شویی است که در زمان کشف این ماشین آلات در صومعه سرا تنها از منظر تعزیراتی بررسی شد.

برابر ماده ۱۸ آیین نامه معاملات دولتی اموال غیرمنقول و نیز اموال غیر تصرفی که در اجرای طرح های عمرانی با روش امانی توسط دستگاه های اجرایی خریداری و یا تملک می شود باید پس از خرید یا تملک در حساب اموال طرح مربوطه و جدا از سایر اموال منظور شود.

متأسفانه اتفاقات فوق در حالی رقم خورد که بارها و بارها کارگران شرکت پیمانکاری ژیان و پیمانکاران جزء به دلیل پرداخت نشدن حقوق آن ها اعتصاب و اجتماع اعتراضی بر پا کردند پیوست هرچند که بارها وعده بی اساس پرداخت معوقات از سوی مدیران پروژه از محل فروش میلگردهای مازاد طرح به دلیل منع قانونی بدون نتیجه ماند.

انتهای پیام/۳۳۸۹



نویسنده: newsBot
همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان