وحید خرمی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار در خصوص مشکلات اعتباری سدهای در احل احداث این استان اظهار داشت: در مواردی که امکان آن وجود داشته باشد از ظرفیت سرمایه گذاری بخش خصوصی استفاده می شود و از جمله آن می توان به ساخت نیروگاه سد مخزنی شهر بیجار توسط سرمایه گذار یا تامین مالی سد لاسک از طریق فاینانس داخلی اشاره کرد.
وی افزود: در برخی مواقع هماهنگی های لازم با سایر ارگان ها نظیر محیط زیست و منابع طبیعی نیز زمان بر می شود، اما تلاش می کنیم مسائل با تعامل و همکاری در کوتاه ترین زمان حل و فصل شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان ادامه داد: در مورد سد لاسک که از طریق فاینانس داخلی در دست پیگیری است، مشکلات تامین مالی توسط سرمایه گذار، سبب تاخیر اجرای آن شده است و در مورد مسائل فنی که در زمان احداث سدها ایجاد می شود، به طور معمول تلاش می کنیم با کار مهندسی و بررسی روش های جایگزین، از توقف عملیات اجرایی پیشگیری شود.
خرمی مسائل اجتماعی را از دیگر عوامل تاخیر در اجرای سدها عنوان کرد و گفت: مسائل اجتماعی پروژه های در دست احداث، عامل دیگری است که به صورت مرتب باید با حساسیت لازم پیگیری شود و رضایت مردم در احداث پروژه های زیربنایی جلب شود و این امر نیز در اولویت کار شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان است.
چهار سد مخزنی در دست احداث است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان اظهار کرد: سدهای مخزنی پلرود با ۷۷.۵ درصد پیشرفت فیزیکی ، دیورش با ۵۴ درصد ، شفارود با ۵۸ درصد و لاسک با ۶ درصد در دست احداث هستند و امسال برای سد مخزنی دیلمان، کد اجرایی دریافت شده است و به زودی عملیات اجرایی آن نیز شروع خواهد شد.
خرمی افزود: سدهای مخزنی خالصان، نیلرود و عزیزکیان نیز در دست مطالعه و اخذ مجوزهای لازم جهت شروع عملیات اجرایی هستند و مطالعات مرحله نخست چند سد کوتاه در سطح گسترده جغرافیایی استان انجام شده است و در صورت تایید، کار آنها وارد مراحل بعدی خواهد شد.
او درباره سدهای مخزنی در حال استفاده گیلان گفت: سد سفیدرود از سال ۴۲ و شهربیجار از سال ۹۳ در دست بهره برداری هستند و سدهای لاستیکی دهنه سر از سال ۹۶ و پهلوان بست از سال ۹۷ و باغبانان و گالش کلام از سال ۹۸ در مدار بهره برداری قرار گرفته اند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای گیلان همچنین از در حال احداث بودن هفت سد لاستیکی ماسال با ۷۱ درصد پیشرفت فیزیکی، تولم شهر با ۶۰ درصد، تالش با ۵۵ درصد، فخرآباد با ۵۴ درصد، ملاهادی با ۵۳ درصد و انبارسر با ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی خبر داد.
خرمی ادامه داد: مطالعات سد لاستیکی رادارکومه نیز در دست بازنگری است و به زودی عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد و مطالعات مرحله نخست ۱۰ سد لاستیکی دیگر نیز در سطح استان انجام پذیرفته است و پس از بررسی کارایی این نوع سدها و تامین اعتبارات لازم، می توانند در دستور کار و اجرا قرار گیرند.
استان گیلان سرزمین باران های نقره ای با بارش سالیانه به طور متوسط بیش از یکهزار میلیمتر از مناطق پربارش ایران است و احداث سدها یکی از راهکارهای جلوگیری از هدررفت آب و منبع آبی پایدار برای تامین آب شرب و کشاورزی به شمار می آیند.
گیلان دارای ۲۳۸ هزار هکتار شالیزار است و ۳۰۰ هزار بهره بردار یا کشاورز در آن اراضی فعال هستند و ۴۰ درصد برنج کشور از این خطه سرسبز شمال تامین می شود و ۱۷۲ هزار هکتار از آب اراضی شالیزاری از رودخانه سفیدرود و مابقی از چاه ها ، رودخانه ها و آبشخورهای سنتی تامین می شود.