خبرگزاری تسنیم، رشت، برنج به عنوان یکی از اصلی ترین مواد غذایی در بسیاری از کشورها به ویژه در ایران، نقش مهمی در تأمین نیازهای غذایی خانوارها دارد و در بسیاری از فرهنگ ها، برنج به عنوان غذای اصلی در وعده های غذایی مصرف می شود و در ایران، برنج به همراه خورشت ها و دیگر غذاها به طور گسترده ای مصرف می شود که در استان های شمالی تنوع خورشت ها بسیار بیشتر از استان های دیگر است که همین نیز نیاز مصرفی برنج را نیز قابل توجه می کند.
برنج به دلیل قابلیت ترکیب با انواع مواد غذایی، امکان تهیه غذاهای متنوع و خوشمزه را فراهم می کند. از پلوی ساده تا انواع خورشت ها و دسرها، برنج در بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار می گیرد.
البته قیمت کم محصول برنج نیز به عنوان یک منبع غذایی سالم نسبت به بقیه مواد غذایی مقرون به صرفه است که برنج بر روی هر سفره ای مشاهده می شود، البته قابلیت نگه داری آسان و ارزش غذایی بالا و غیره نیز باعث شده تا میزان استفاده از برنج در سبد خانوارها چشم گیر باشد.
در ایران چندین استان اقدام به کاشت و برداشت محصول برنج می کنند که سهم تولید برنج توسط استان های گیلان و مازندارن بسیار بیشتر است و حجم قابل توجهی از نیاز کشور را تامین می کنند ولی در طول همه این سال های گذشته، کشاورزان با دغدغه های فراوانی از جمله تامین آب مزارع، قیمت پایین محصول برنج، واردات برنج خارجی در زمان برداشت محصول در ایران، وضعیت بیمه وعدم پرداخت به موقع حق بیمه و غیره از جمله آن ها است.
کشاورزان در هرسال متحمل هزینه های جانبی زیادی می شوند که افزایش اندک قیمت فروش برنج و از سوی دیگر واردات برنج در زمان برداشت محصول، کفاف تامین هزینه های آنان را نمی دهد و به نوعی دخل و خرج با هم نمی خواند، افزایش قیمت نهاده ها مانند بذر، کود، سموم و انرژی می تواند فشار مالی زیادی بر کشاورزان وارد کند از سوی دیگر افزایش دستمزد کارگران نیز به هزینه های تولید افزوده و بر سودآوری کشاورزان تأثیر می گذارد. عدم حمایت کافی دولت از کشاورزان، مانند قیمت گذاری تضمینی یا تسهیلات مالی مناسب و پرداخت به موقع تسهیلات، موجب دلسردی کشاورزان گردیده که همین باعث شده تا شاهد تغییر کاربری زمین شالیزاری و یا حتی بیار گذاشتن زمین به دلیل عدم به صرفه بودن کاشت برنج باشیم.
*میزان تولید و نیاز برنج کشور چقدر است؟
طبق برخی آمار میزان نیاز کشور به برنج سه میلیون تن است که حدود 2.5 میلیون تن در داخل کشور تولید می شود و الباقی نیاز به واردات است که بعضا طی سال های گذشته بیش از نیاز کشور برنج وارد کشور شد.
البته در سال جاری مسئولان اعلام کردند که جلوی واردات برنج را گرفته اند که در این خصوص صالح محمدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان می گوید که در دو سال گذشته 1.8 میلیون تن برنج وارد کشور شده که در حال فروش است و تا پایان آبان ماه امسال از ثبت سفارش واردات برنج جلوگیری شده که به دنبال تمدید این زمان هستیم.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان میزان اراضی شالیزاری گیلان 238 هزار هکتار است.
آن چیزی که در سال های موجب شده تا کشاورزان بیشتر متضرر شوند واردات برنج بیش از میزان مورد نیاز کشور بود که باعث بی نظمی در بازار می شود این در حالی است که رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از تلاش واردکنندگان برای واردات برنج خبر می دهد و می گوید برای حمایت از کشاورزان تولیدکننده به دنبال تمدید ممنوعیت واردات برنج هستیم تا کشاورز بتواند محصول خود را به فروش برساند و کشاورزان اکنون چشم انتظار تمدید ممنوعیت واردات برنج هستند.
* واردات برنج به اندازه نیاز واقعی کشور و حذف ارز ترجیحی 2 راهکار حمایت از برنج کاران
مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس نیز در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه تنها را اقتصادی کردن محصول برنج مدیریت واردات است و صرفا به اندازه نیاز کشور واردات صورت گیرد، اظهار کرد: براساس سرانه ای که جهاد کشاورزی اعلام کرده هر نفر 36 کیلوگرم در سال مصرف می کنند که نیاز کشور سه میلیون تن است.
وی با بیان اینکه دو میلیون و 4 هزار تن از محصول برنج توسط کشاورزان کشور تولید می شود و حدود 600 هزار تن برنج نیاز به واردات دارد، گفت: طی پیگیری هایی که انجام دادم وزیر کشاورزی دو هفته پیش به من قول داد که در سال آینده میزان واردات برنج از ششصد تن بیشتر نشود که خود این نوعی مدیریت و نظارت است که بیش از نیاز واردات برنج صورت نگیرد.
نماینده مردم لنگرود در مجلس با تاکید بر حذف ارز ترجیحی برنج بیان کرد: با توجه به شرایط دنیای امروز، باید قوت غالب کشور را خودمان تولید کنیم و اگر تولید برای کشاورز صرفه اقتصادی نداشته باشد تغییر کاربری پیدا می کند و تبدیل به ساختمان می شود و یا در زمین محصول دیگری را کشت می کنند.
نائب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه خیلی از برنج کارها به دلیل اینکه تولید برنج صرفه اقتصادی ندارد محصول دیگری را پرورش دادند، افزود: دولت باید از کشاورز حمایت کند و یکی از راه های حمایت از کشاورزان برنج کار، واردات برنج براساس نیاز کشور و حذف ارز ترجیحی است.
*برنج به قیمت تضمینی خرید شود
محمدرضا احمدی سنگری نماینده مردم رشت و خمام در مجلس در گفت و گو با خبرنگار تسنیم با اشاره به جلسه مردادماه امسال مجمع نمایندگان گیلان با رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس و جلسه جداگانه ای با وزیر کشاورزی اظهار کرد: نیاز کشور 2.2 دهم واردات برنج است که در این جلسه مقرر شد جلوی این کار گرفته شود و حدود هفتصد تن برنج مازاد که نیاز کشور است نیز ارز ترجیحی برای آن در نظر گرفته نشود.
وی با بیان اینکه قرار است که در این خصوص بررسی انجام شود که ارز ترجیحی برای واردات برنج در نظر گرفته نشود که در صورت محقق شدن، اتفاق خوبی برای کشاورزان است، گفت: در خصوص خرید برنج نیز پیشنهاد شد تا مبلغی به تعاونی روستایی داده شود تا خود تعاونی اقدام به خرید تضمینی برنج مانند چای از کشاورزان کند.
نماینده مردم رشت و خمام در مجلس با بیان اینکه در حال پیگیری هستیم که این موضوع بررسی و اجرایی شود، افزود: پیشنهاد ما حذف ارز ترجیحی برای واردات برنج و خرید تضمینی برنج توسط تعاونی روستایی است که در این خصوص نمایندگان مردم پیگیری خواهند کرد تا این اتفاق صورت گیرد.
قیمت کنون برنج در بازارها با توجه به کیفیت این محصول مابین 65 تا 85 هزار تومان است که کشاورزان گیلانی معتقدند این نرخ به ازای خرید هرکیلو برنج محلی که دارای ارزش غذایی زیادی نیز می باشد به هیچ عنوان جوابگوی افزایش قیمت بذر، کود، تراکتور، آب، برق، گازوئیل و سایر هزینه های کاشت، داشت و برداشت نیست و فقط آسیب های جسمی و ضررش برای کشاورز مانده است.
انتهای پیام/